Ние в нощта на музеите


Тази година на 16 май за единадесети пореден път се проведе Европейската нощ на музеите.


По този повод в Ловеч се състоя събитието „Ние в нощта на музеите”.
Всички колоездачи и любители на велосипедите бяха поканени, да посетят обектите на Регионален исторически музей – Ловеч на велосипед, именно в нощта на музеите и това се случи по един чудесен начин.
В 13:00 ч. – от площад „Тодор Кирков”, 11 въоръжени с издръжливост участници тръгнаха за с. Къкрина, за да посетят Къкринското ханче. Там те получиха изключително топло посрещане с питка и шарена сол от страна на сдружение „Заедно за Къкрина”. А братята Иван и Никола Радкови на 9 и 11 години се представиха страхотно по време на прехода. Да отидеш до Къкринското ханче с велосипед си е предизвикателство, но спускането на връщане е истинско удоволствие.




За останалите участници, които не се осмелиха да преминат 17 километровия наклон началния час беше 18:00, като от  паметника на Васил Левски всички започнаха посещението на Ловешката средновековна крепост, Музей "Васил Левски", Етнографски комплекс "Драсова и Рашова къщи", Музейна сбирка "Атанас и Васил Атанасови". Специално за групата отвори врати и музейната експозиция на завод „БАЛКАН” – Ловеч.




Събитието предизвика огромен интерес, а участниците в него не бяха никак малко. Времето във вечерта на 16 май беше страхотно, което е важен фактор за настроението на колоездачите, а и не само на тях.



След обиколката и на последния музей всеки участник получи своята награда, като видимо най-доволни от всичко бяха най-малките. Сред тях имаше и дечица на по пет - шест годинки съпроводени от своите родители. Те разбира се не бяха с велосипедите си, защото не могат да поддържат темпото на по- големите. Впечатляваща издръжливост прояви и 10 годишната Ивана Пламенова, която заедно със своята майка се справиха чудесно по трасето.


      Изключителен жест направи екипа на Регионален исторически музей, като награди всички участници със специални подаръци.
       Организаторите от сдружение „Зона Ловеч” раздадоха по един малък подарък и тениска за спомен от този сам по себе си интересен ден.
       Благодарим на всички, които участваха в събитието „Ние в нощта на музеите” и се надяваме да сме внесли във всеки един от вас чудесни емоции, които да запазите като спомен.

Това бе един проект на сдружение „Зона Ловеч” съпътстващ инициативата Европейска нощ на музеите, подкрепен от Регионален исторически музей Ловеч, Велоклуб “Пресечената скала”, „Балканвело” АД и финансиран по програмата за младежки дейности 2014-2020 на Община Ловеч.

Повече снимки от събитието може да видите ТУК
и ТУК